AYAK TABAN AĞRISI SEBEBLERİ

AYAK TABAN AĞRISI SEBEBLERİ

Ayağınızın altındaki kavisli, kıvrımlı alana, ayağın kemeri denir. Öncelikle ayak kemiklerinizi bir arada tutan ve ayak parmaklarını topuğa bağlayan bağ olarak adlandırılan lifli dokulardan oluşur. Ayak kasları ve plantar fasya olarak bilinen sert bir doku da ayağın kemerinde bulunur ve ayağa destek sağlamaya yardımcı olur.

Plantar Fasiit

Ayağınızın altından topuğa doğru keskin ve bıçak ağrısı gibi bir ağrı hissederseniz, plantar fasiit denilen çok yaygın bir durumunuz olabilir. Plantar fasyasının ağrı ve iltihabı ile karakterize edilir. Plantar fasiit ağrısı genellikle sabahları daha kötüdür ve gün boyunca azalma eğilimindedir. Bununla birlikte, uzun süre ayakta durma veya aşırı yürüme ile tetiklenebilir.

Plantar fasiit vakalarının çoğu ayak kaslarında aşırı strese neden olur. Bu yüksek topuklu veya rahatsız ayakkabılar giymek, aşırı kilolu olmak, çok fazla egzersiz yapmak veya vücudunuzun hazır olmadığı egzersizlere katılmak ve bazı ayak anormallikleri (düz ayaklar veya yüksek kemer ayağı gibi) gibi şeylerden kaynaklanabilir.

Plantar Fasya yırtılması

Plantar fasyasındaki bir yırtılma ayrıca fiziksel aktivite sırasında kötüleşen yoğun kemer ağrısına neden olabilir. Yırtık plantar fasyasına sahip çoğu insan, ağrılarının çoğunu topukta yaşar, ancak kemer ağrısı da yaygındır. Doktor plantar fasyayı yırttığınızı belirlerse, ameliyat olmanız ve / veya bir immobilizasyon botu veya alçı giymeniz gerekebilir.

Düz ayak

Ayağın tabanının yere değmesiyle sonuçlanan, ayaktaki çok düşük ya da olmayan bir kemer ile karakterize edilir. Bu durumla doğmayan insanlar, ayağın kemerini oluşturan tendonlar yaralanır veya gerilirse ve artık düzgün bir şekilde bir araya gelmezse, zamanla gelişebilir.

Genellikle düz ayaklara sahip olmak ağrısızdır, ancak bazı insanlar koşarken, yürürken ve zıplarken ayakların topuk ve kemer bölgesinde ağrı hissederler. Özel olarak yapılmış ortezler genellikle durumla ilişkili herhangi bir kemer ağrısını azaltabilir.

Çukur ayak

Yüksek kemer ayağı denilen bir durum, kemer ağrısına neden olabilecek diğer bir yaygın ayak deformitesidir. Bu durum, ayağın tabanının, ağırlık taşırken yaslanamadığı ve ayak bileklerinde, ayak bileklerinde, baldırlarda, dizlerde ve sırtta ağrı yaratabilecek şekilde karakterize edilir.

Yüksek kemer ayağı vakalarının çoğu doğumda mevcuttur, ancak inme, romatoid artrit, diyabet, beyin felci, Charcot-Marie-Tooth hastalığı ve diğer tıbbi durumlar da olabilir.

Kemer ağrısına ek olarak, kemer ayaklarının yüksek olması genellikle çekiç parmak nasırlara, Aşil tendinitlerine ve metatarsaljiye neden olur.

Tarsal Tünel Sendromu

Tarsal tünel sendromu, ayak bileğinin içi boyunca bulunan tarsal tünelden geçen tibial sinirin sıkışması ile karakterize edilen ayak durumudur. Tarsal tünel sendromu genellikle topuklarda, ayak bileklerinde ve alt bacaklarda ağrı ve karıncalanmaya neden olsa da, bazen dizlere yayılan ayakların kemerlerinde yanma hissi yaratır.

Ayak Yaralanması (Burkulma, Kemik Kırığı veya Çürük)

Bazen burkulmalar, kemik kırıkları ve morluklar gibi ayak yaralanmaları kemer ağrısına yol açabilir.

Nöroma

Bir nöroma tipik olarak bir yaralanma, ayakların aşırı kullanılması veya travmanın neden olduğu bir sinir şişmesidir. Bazen sinir tümörleri denilen, nöroması için en yaygın yer ayak topudur. Nöromalarla ilişkili semptomlar ayak parmaklarında yanma ağrısı ve uyuşukluğu içerir, ancak nadir durumlarda hastalar da kemer ağrısı hissedebilir. Nöromların ortak tedavisi kortizon enjeksiyonları, ortez ve ameliyatı içerir.

Artrit 

Artrit, eklemlerde ağrı, şişlik ve iltihaplanmalara neden olan bir hastalıktır.

Aşırı kullanım

Bazen kemer ağrıları basitçe ayağın aşırı kullanımı, uzun mesafeler yürüdüğü, ayağın uzun süre tekrar eden hareketi yaptığı ya da mevcut yeteneklerinin ötesinde egzersiz yapmasıdır.

Nasır, Bunyon veya çekiç parmak

Nadir olmasına rağmen, bunyonlar, çekiçler ve nasırlar gibi bazı ayak koşulları ayağınızın kemerinde ağrıya neden olabilir.

Taban Ağrısı İçin Ne Zaman Tedavi Görmeli

Taban ağrınız günlük rutininize ve faaliyetlerinize karışmaya başlarsa, tıbbi yardım almayı düşünmelisiniz