AYAK KRAMPLARI NEDEN OLUR?

AYAK KRAMPLARI NEDEN OLUR?

Ayak krampları  acı veren , yoğun, istemsiz spazmlar neden olduğu ağrı biçimidir. Genellikle kısa ömürlüdürler. Ayak krampları en sık ayak kemerinde(ortasında) görülür ve ayrıca ayak parmaklarına baldır kaslarına da vurabilir. Her ne kadar kramplar çoğu durumda zararsız olsa da, yorgunluktan, bazı kimyasalların düşük seviyelerinden, hormonal faktörlerden veya hastalıklardan kaynaklanabilir.

Kramp, gündüz veya gece herhangi bir zamanda oluşabilir ve sıklıkla egzersizle ilişkilendirilebilir. Herkeste olabilir ve 75 yaşın üzerinde daha yaygın hale gelir. Vücudun düzgün çalışması için vücudun uygun vitamin ve mineral dengesine ihtiyacı vardır.

Ayak krampları genellikle aşağıdaki dengesizliklerden kaynaklanır:

Kalsiyum: Kasların normal bir şekilde kasılmasını ve gevşemesini sağlayan sinir uyarılarını kas hücrelerine iletmeye yardımcı olur. Aşırı kafein alımı, D vitamini eksikliği ve yüksek sodyum seviyeleri kalsiyum seviyelerini azaltabilir

E Vitamini: iyi kan dolaşımı sağlar ve kırmızı kan hücrelerinin üretimi için gereklidir. E vitamini eksikliği bu nedenle ayak krampları ile sonuçlanan kaslara oksijen seviyesini azaltabilir

Potasyum: Düşük potasyum seviyeleri hipokalemi olarak bilinir ve aşırı kusma veya terleme, böbrek problemleri ve ilaçlardan kaynaklanabilir.

D vitamini: kalsiyum ve magnezyum emmeye yardımcı olur. Günde en az on beş dakika güneş ışığı almak, D vitamini eksikliğini önlemeye yardımcı olur.

Magnezyum: Magnezyum eksikliği kalsiyum ve sodyum iyonlarını kaslara kilitleyerek gevşemesini önler.

B6 Vitamini: Sinirlerin ve kasların sağlık işlevi için hayati öneme sahiptir.

Ayak, ayak ve bacak kramplarının daha genel sağlık nedenleri şunlar olabilir:

1) Sinir Hasarları
Sinirler beyninizden kaslara gelen sinyalleri ileterek ne zaman kasılmaları ve rahatlamaları gerektiğini söyler. Sinirin hasar görmesi veya sıkışması durumunda, sinyaller düzgün şekilde geçemez ve bu da ayak kramplarına neden olur.

2) Dehidrasyon(susuz kalma)
Terleme kalsiyum, potasyum ve magnezyum seviyelerini azaltır. Sigara içmek ve aşırı alkol alımı dehidrasyon riskini arttırır.

3) Yorgunluk
Kaslarınız üzerinde aşırı yoğun bir şekilde çalışıyorsanız, örneğin çok yoğun veya çok uzun bir süredir çalışıyorsanız veya vücudunuz genel olarak yorgunsa, kramp geliştirme olasılığı daha yüksektir. Ayaklarına daha fazla stres uygulayan sporcular ve dansçılar ayak ve ayak kramplarına daha yatkındır, koşucular baldır kas kramplarına daha yatkındır.

4) Egzersizin Eksikliği Aktif olmamak, kas krampı riskini artıran kas zayıflığı ve hatta obezite ile sonuçlanabilir. Ayrıca aniden yorucu bir şey yaptığınızda kasları çekmesi daha olasıdır.

5) Sağlık Sorunları
Kramplar, altta yatan bir sağlık durumunun bir işareti olabilir. Diyabet, tiroid problemleri, anemi, Huntington Hastalığı, Parkinson gibi durumların hepsi ayak krampları riskini arttırmaktadır.

Genel olarak, kronik ayak ve kas krampları yaşarsanız, o zaman bir doktora görünmenin zamanı gelmiştir.