DİABETİK AYAK

Diabetes mellitus ciddi ayak sorunlarına neden olabilir. Bu koşullar arasında diyabetik nöropati (normal sinir fonksiyon kaybı) ve periferik vasküler hastalık (normal dolaşım kaybı) bulunur. Bu iki koşul şunlara yol açabilir: 

  • Diyabetik ayak ülserleri; iyileşmeyen veya enfekte olan yaralar
  • Enfeksiyonlar; cilt enfeksiyonları (selülit), kemik enfeksiyonları (osteomiyelit) ve enfeksiyon birikmesi (apseler)
  • Gangren: tamamen dolaşım kaybına bağlı ölü doku
  • Charcot artropatisi: Ciddi deformasyonlara neden olabilecek kırıklar ve çıkıklar
  • Amputasyon: kısmi ayak, tüm ayak veya diz altı kesilmesi

Diyabetik ayak probleminin belirtileri nelerdir? 

Nöropati semptomları, koruyucu duyu veya acı kaybı ve karıncalanma duyumları içerebilir. Düşük kan  dolaşım cilt renginin solmasına, cilt ısısının değişmesine veya ağrıya neden olabilir. Enfeksiyonu olan hastalarda ateş, titreme, titreme, kızarıklık, akıntı, kan şekeri  düzeyi bozulması olabilir.

Ülserlere, kötü oturan bir ayakkabının basıncı veya sürtünmesi, yalınayak yürümesinden kaynaklanan bir yaralanma veya ayakkabıda yabancı bir cisim (kaba dikiş, taş veya çakıl) neden olabilir. Enfeksiyonlar genellikle bakterilerin doğrudan derideki bir yaradan girmelerinden kaynaklanır. Kangren dolaşım kaybına neden olabilir.

Sorunlar nasıl teşhis edilir?

Sinir fonksiyonu anormal olabilir, bu nedenle hasta ağrı hissetmeyebilir. Bu sıklıkla tanıda gecikmeye neden olur ve hastaya sonuç olarak uzuv veya hayatı tehdit eden bir enfeksiyon teşhisi konulabilir.

 Teşhis yukarıda belirtilen semptom ve bulgulara dayanmaktadır. Koruyucu duyunun yokluğu teyit edilebilir ve radyografilerde yumuşak doku şişmesi veya defekti veya kemik enfeksiyonu, kırık veya çıkık ile tutarlı değişiklikler gösterebilir. Kemik, MRI veya BT taramaları yardımcı olabilir

 Ülserler büyüklük, derinlik ve vaskülerite açısından derecelendirilir. .  Vasküler çalışmalar, yara iyileşmesi için önemli olan kanın ne kadar iyi dolaştığını belirlemeye yardımcı olabilir.

Tedavi seçenekleri nelerdir?

Yaralar  pansumanlar ile temizlenir ve yaraların ilerlememesi için alçı botlar immobilizasyon cihazları kullanılır , antibiyotik verilir.  Ayak parmaklarının kangreni, otomatik amputasyon veya ayaktan doğal bir ayrılma meydana gelinceye kadar (enfeksiyon kontrol altındaysa) gözlemle tedavi edilebilir.

Apse gibi ciddi enfeksiyonlar, çürüyen dokunun veya amputasyonun acil olarak cerrahi olarak çıkarılmasıyla tedavi edilebilir. Charcot ayağı için cerrahi tedavi, operatif stabilizasyonu (füzyon) ve deformitenin düzeltilmesini içerebilir. Vasküler hastalık arteriyel baypas prosedürleri ile vasküler cerrahlar tarafından tedavi edilebilir. Gangren kısmi ayak amputasyonu veya diz altı amputasyonu ile tedavi edilebilir.

Oluşabilecek komplikasyonlar nelerdir? 

İyileşmeyen ülserler diyabetik hastalarda alt ekstremite amputasyonlarının yüzde 84’ünde amputasyona yol açar. Majör amputasyon sonrası diyabetik hastaların mortalite sıklığı bir yılda yüzde 11 ila 41, üç yılda yüzde 20 ila 50 ve beş yılda yüzde 39 ila 68 arasında değişmektedir. 

 

               DİYABETİK AYAK ENFEKSİYONLARI

Selülit, tedavisi kolay  cildi tutan diyabetik ayak enfeksiyonudur, çünkü daha ciddi enfeksiyonların yaptığı dolaşım sınırlamalarını göstermez, bu da ilaçların enfeksiyon bölgesine ulaşmasını kolaylaştırır. Buna karşılık, tedavisi en zor diyabetik ayak enfeksiyonu olan kronik osteomiyelit, antibiyotik tedavisinin etkili olabilmesi için cerrahi debridman gerektirir. Hasta tolere edildiği şekilde aktivitelere katılabilir. Bununla birlikte tedavi süresince ayağın üzerine  basmama olabilir. Kan şekeri kontrol, iyi antibiyotik tedavisi doku iyileşmesi için önemlidir. 

DİYABETİK ÜLSERLER

Ayak ülserleri, iyi kontrol edilmeyen diyabetin sık görülen bir komplikasyonudur; cilt dokusunun parçalanması ve altındaki katmanları açığa çıkarması sonucu oluşur. Ayak parmaklarınızın altında ve ayak metatars basında en yaygın olanlarıdır ve ayaklarınızı kemiklere kadar etkileyebilirler.Diyabetli tüm insanlar ayak ülseri ve ayak ağrısı geliştirebilir, ancak iyi ayak bakımı bunların önlenmesine yardımcı olur. 

Bir ayak ülserinin ilk belirtilerinden biri, çorabınızı lekeleyebilecek akıntıdır.Olağandışı şişme, tahriş, kızarıklık ve bir ya da her iki ayağından gelen kokular da ayak ülserinin erken belirtileridir.

Ciddi bir ayak ülserinin en belirgin belirtisi ülseri çevreleyen siyah dokudur. Bu, ülser etrafındaki bölgeye sağlıklı kan akışı olmaması nedeniyle oluşur. Enfeksiyon nedeniyle doku ölümüne işaret eden kısmi veya tam kangren ülser çevresinde ortaya çıkabilir. Bu durumda, kokulu akıntı, ağrı ve uyuşukluk oluşabilir.

Ayak ülseri belirtileri her zaman açık değildir. Bazen ülser enfekte olana kadar ülser belirtileri bile göstermez. Herhangi bir cilt rengini, özellikle siyaha dönüşen dokuyu görmeye başlarsanız ya da rahatsız edici herhangi bir ağrı hissederseniz doktorunuzla konuşun.

Diabetik ülserler evreleri ;

0: Ülser yok ama risk altında ayak

1: Ülser mevcut fakat enfeksiyon yok

2:Ülser derin, eklemler ve tendonlar açığa çıkmış

3: Enfeksiyondan kaynaklanan geniş ülser veya apseler

Diyabetik ülserlerin en sık nedenleri:

  • Zayıf  kan dolaşımı ;Kötü dolaşım, ülserlerin iyileşmesini de zorlaştırabilir
  • Yüksek kan şekeri (hiperglisemi) Yüksek glikoz seviyeleri, enfekte bir ayak ülserinin iyileşme sürecini yavaşlatır.
  • Sinir hasarı uzun vadeli bir etkidir ve hatta ayaklarınızda bir his kaybına neden olabilir. Hasarlı sinirler ilk başta ağrılıdır. Sinir hasarı ayak ağrısına karşı hassasiyetinizi azaltır ve ülserlere neden olabilecek ağrısız yaralar ile sonuçlanır.
  • Tahriş olmuş veya yaralanmış ayaklar  ;Kuru cilt diyabette sık görülür. Ayaklarınız çatlamaya daha yatkın olabilir. Nasır, kabuklaşma ve kanama yaraları oluşabilir.

Diyabetik ayak ülseri için risk faktörleri

  • sıkı veya düşük kaliteli ayakkabılar
  • kötü ayak  hijyen
  • ayak tırnaklarının yanlış şekilde düzeltilmesi
  • alkol tüketimi
  • diyabet kaynaklı göz hastalığı
  • kalp hastalığı ve böbrek hastalığı
  • şişmanlık
  • tütün kullanımı (kan dolaşımını engeller)

Diyabetik ayak ülseri tedavisi

Ağrı ve ülseri önlemek için ayağınıza iyi bakın. Yürüme baskısı enfeksiyonun daha kötü hale gelmesine ve ülserin genişlemesine neden olabilir. Fazla kilolu insanlar için, devam eden ayak ağrısının nedeni ekstra baskı olabilir.

Doktorunuz ayaklarınızı korumak için diyabetik ayakkabı kabuk ve nasırları önlemek için ayakkabı ekleri önerebilir.

Doktorlar diyabetik ayak ülserlerini debridmanla, ölü cildin, yabancı cisimlerin çıkarılması ile ülsere neden olmuş  ve olabilecek enfeksiyon kontrolü sağlar.

Bir enfekte ayak ülseri acil tedavi gerektirir. Tüm enfeksiyonlar aynı şekilde tedavi edilmez. Ülseri çevreleyen doku(kültür alınması), hangi antibiyotiğin yardımcı olacağını belirlemek için bir laboratuara gönderilir. Doktorunuz ciddi bir enfeksiyondan şüpheleniyorsa, kemik enfeksiyonu belirtileri aramak için röntgen çekebilir.

Bir ayak ülseri enfeksiyonu:

  • ayak banyoları
  • cildin ülser etrafındaki dokunun dezenfekte edilmesi
  • ülseri sık yara örtüsü değişimleriyle kuru tutmak
  • enzim tedavileri
  • bakteri üremesini engellemek için kalsiyum aljinat içeren sargılar ile önlenebilir

Doktorunuz, enfeksiyon önleyici veya anti-basınç tedavilerinden sonra bile ilerlerse ülserinizi tedavi etmek için antibiyotik, antiplatelet veya pıhtılaşma önleyici ilaçlar yazabilir. 

Doktorunuz ülserleriniz için cerrahi yardım almanızı önerebilir. Bir cerrah kemiği tıraş ederek veya bunyonlar veya çekiçler gibi ayak deformasyonlarını kaldırarak ülserinizin etrafındaki basıncı hafifletmeye yardımcı olabilir. Ayak ülseriniz daha kötüleşip genel sağlık problemlerine yol açtığında  amputasyon yapılabilir.

 

 DİYABETİK AYAK İÇİN BAKIM ÖNERİLERİ

  1. Sigara içmeyin. Sigara içmek ayaklarınızdaki kan miktarını azaltır.
  2.  Asla yalınayak, içeride ve dışarıda yürümeyin.
  3.  Ayaklarınızı günlük olarak kızarıklık, sıcaklık, kabarcıklar, ülserler, çizikler, kesikler ve ayakkabı veya diğer kaynaklardan gelen tırnak problemleri açısından inceleyin. 
  4. Ayağınıza herhangi bir zarar gelirse derhal doktorunuzu arayın. Küçük bir yaralanma bile diyabetli bir hasta için acil bir durumdur. 
  5. Ayakkabılarınızın içinde  yabancı cisimler olmaması için giymeden önce inceleyin. 
  6. Günün geç saatlerinde ayakkabı satın alın. Asla zorla giyilen ayakkabılar almayın. Hemen rahat olmalılar. Derin burunlu ve deriden veya diğer esnek iyi  malzemeden yapılmış ayakkabılar talep edin. 
  7.  Bir seferde iki saatten fazla yeni ayakkabı giymeyin.  
  8. Asla sandalet giymeyin veya terlikler ile gezmeyin. 
  9. Cildiniz kuru ise tüm ayağınızı yağlayın, ancak ayak parmaklarınızın arasına krem ​​koymaktan kaçının. 
  10.  Ayaklarınızı ıslatmayın. Cilt bozulabilir ve iyileşmez.
  11.  Ayakları ısı kaynaklarından uzak tutun Bilmeden ayaklarını yakabilirsin. Banyoda su sıcaklığı dirsek veya banyo termometrenizle ölçün
  12.  Ayağınıza bant ya da nasır yakısı gibi yapışkan ürünler kullanmayın. Cildinizi parçalayabilirler.
  13.  Nasır veya kabuklaşmayı  çıkarmayın veya tıraş etmeyin. Bunlar doktorunuz veya doktorunuzun önerdiği biri tarafından halledilmelidir.
  14.  Ayaklarınız üzerinde herhangi bir kimyasal madde veya güçlü antiseptik solüsyon kullanmayın. İyot, salisilik asit, nasır sökücüler ve hidrojen peroksit potansiyel olarak tehlikelidir.
  15.  Ayak tırnaklarını düz bir şekilde kesiniz veya bir sağlık mensubunun sizin için yapmasını sağlayınız.
  16.  Sıkı elastik sırtlı çorap giymeyin ve jartiyer kullanmayın. Sadece açık renkli çoraplar giyin ve delikli çorap giymeyin. Daima ayakkabınla  birlikte çorap giy.
  17.  Kışın yün çorap ve koruyucu ayakkabı giyin. Ayaklarınızı karda ve yağmurda ıslatmaktan kaçının ve ayak parmaklarının soğumasına izin vermeyin.
  18.  Ayaklarınızdaki dolaşım bozulursa, doktorunuza yüksek tansiyon veya kalp hastalığı için ilaç verirken bunu göz önünde bulundurmasını sağlayın.

Nöropati sonucunda ayak deforme olabilir. Bu iki nedenden dolayı olur. Birincisi, nöropatinin ayaktaki küçük kasların felç olmasına neden olur ve bu da ayak parmaklarının pençelenmesine neden olur. Ayak parmaklarının pençelenmesi ayağın dibindeki metatars kafalarının yanı sıra dorsum veya ayağın üstündeki mafsalların belirginleşmesine neden olur. Nöropati de ayrıca duyu bozukluğu vardır . Plantardaki veya ayağın altındaki öne çıkan metatarsal kafalar artan basınca maruz kaldıkça, cilt hipertrofi olur.  Basınç, bu bölgelerde cildin primer parçalanmasına da neden olabilir, ve sonuç bir ayak ülseridir.  Deformasyona giden ikinci yol “Charcot ayağı” olarak bilinen durumdur. Bu durumda, nöropati veya koruyucu duyu eksikliği nedeniyle, travmaya maruz kalan ayaktaki kemikler gerçekte kırılacak ve parçalanacaktır. 

“Total contact cast”, diyabetik ayak ülserlerini iyileştirmek ve Charcot kırığı çıkıklarının erken evrelerinde ayağı korumak için kullanılan bir alçı tekniğidir. Alçı, diabetik ayak ülserlerini, ayağın bütün plantar yönü (tabanı) boyunca ağırlık dağıtarak iyileştirmek için kullanılır. Ayağın tam çevresiyle yakından temas edecek şekilde uygulanır; bu nedenle, “toplam temas alçı denir.Ayağın öne çıkan bölgeleri üzerindeki baskıyı hafifleterek, alçıya ülser tedavisi sırasında hasta ayakta kalabilecek şekilde uygulanırsa ülserlerin iyileşmesine izin verilir. 

Charcot ayağı için toplam temas kalıbı iki şekilde kullanılır. Charcot ayağının, parçalanma meydana geldiğinde ve ayak oldukça şiş ve reaktif olduğunda ilk muamelesinde, alçı, ayağın hareketini kontrol etmek ve konturlarını desteklemek için uygulanır. Bu durumda, hastadan genellikle ayağa basmaması istenir. İkinci durumda, ayak zaten deforme olmuş ve ülserasyon meydana geldiğinde, alçı kullanma amacı, küçük kasların felçleri nedeniyle deforme olmuş ayak için yürümeyi kolaylaştırmaktır.

Alçılar düzenli, haftada bir ya da iki kısa aralıklarla değiştirilmelidir. Bu uyarının nedeni, duyarsız ayaklara sahip olan diyabetlinin, alçı altında başka yaralar veya tahriş alanları oluşma riski taşıdığıdır.