AYAK AĞRISININ EN SIK SEBEBİ TENDİNİTLERDİR.

AYAK AĞRISININ EN SIK SEBEBİ TENDİNİTLERDİR.

Ayak veya ayak bileği ağrısının en sık görülen nedenlerinden biri tendinittir. Bacağınızın, ayağınızın ve ayak bileğinizin kasları, ip benzeri güçlü yapılar olan tendonlarla kemiğe tutturulur. Tendinit tendonu çevreleyen iltihaptır. Aktivite ile acı çekersiniz ve genellikle dinlenme ile geçer.

En sık görülen ayak ve ayak bileği tendinit tipleri Aşil tendinit, arka tibial tendinit, peroneal tendinit, fleksör tendinit ve ekstansör tendinittir.

Tendinit sebebleri

  • Aşırı kullanım: En sık rastlanan tendinit nedeni aşırı kullanımdır; bu, bir tendonun aşırı gerildiği ve muhtemelen küçük bir ayrılma veya yırtılma derecesi yaşadığı anlamına gelir. Bu, yürüyüşten rekabetçi sporlara katılmaya kadar her şeyi içerebilecek bir etkinlik artışı olduğunda meydana gelir.
  • Anormal ayak yapısı: Düz ayaklar veya yüksek kemerler gibi problemler, bir veya daha fazla tendonun üzerinde stres yaratan kas dengesizlikleri yaratabilir.
  • Travma: Bir ayak veya ayak bileği yaralanması tendinite neden olabilir. Bu, atlama gibi ani ve güçlü bir hareketle oluşabilir. Diğer bir travma biçimi, en sık ayağın veya topuğun üstünde meydana gelen bir ayakkabının kronik olarak sürtünmesidir.
  • Tıbbi durumlar: Genel inflamasyona neden olan belirli tıbbi durumlar tendinite yol açabilir. Romatoid artrit, gut ve spondiloartropati gibi enflamatuar durumlar, Aşil tendinitine veya arka tibial tendinite neden olabilir.

Belirtiler

Tendinitin karakteristik semptomları ağrıyı ve bazen de aktivite sırasında veya etkilenen tendonun gerilmesiyle şişmeyi içerir.  Dinlenmekle çoğunlukla, ağrı azalır, ancak yürürken veya başka aktiviteler yaparken ağrı sürekli geri döner. Genellikle, tendinit olduğunda ayağınız ve ayak bileğiniz sertleşir.

Tedavi

Tendinit belirtileri ortaya çıktığında, yapılacak ilk şey dinlenme, buz, bandaj ve yükseltme anlamına gelen RICE’tır.

  • Aktiviteyi mümkün olduğunca azaltın.
  • Bir seferde 20 dakika boyunca buz veya soğuk kompres uygulayın.
  • Bandaj yapın
  • Ağrıkesici ilaçlar ayrıca ağrı ve şişliğin azalmasına yardımcı olmak için de kullanılabilir.

Ne zaman tıbbi yardım alınmalı

Ağrı ve şişlik kötüleşirse, evde bakımla rahatlamazsa veya istirahatte meydana gelirse, mümkün olan en kısa sürede tıbbi yardım isteyin.

Önleme

Tendinitleri önlemenin en iyi yollarından biri, aktivite öncesi ayak ve ayak bileği germe egzersizleri yapmaktır.  Ayrıca uygun ayakkabılar giymeli ve yıpranmış spor ayakkabılardan kaçınmalısınız. Yeni bir aetkinliğe veya spora başladığınızda, zamanınızı ve yoğunluğunuzu kademeli olarak artırın.